Stiri

Avantajele unei societati digitalizate

Avantajele unei societati digitalizate
266

În contextul social actual, noile tehnologii au facilitat evoluția și deschiderea pentru noi drumuri, în special în lumea corporativă. Datorită tehnologiei, procesele care până de curând se desfășurau lent, manual și cu unele defecțiuni, devin acum automate.
Adoptarea digitizării în modelele de afaceri aduce avantaje clare si, deasemenea, ajută la creșterea timpilor de răspuns.
Transformarea digitală este un proces care necesită o recalibrare continuă atât a modelelor de afaceri, de operare și de interacționare cu clienții, cât și a competențelor deținute de companii. Pentru multe dintre acestea, demararea unui astfel de proces susținut stă sub semnul rentabilității investițiilor.
Un astfel de instrument dedicat transformarii digitale este proiectul initiat de Camera de Comerț și Industrie Brașov în parteneriat cu Patronatul Femeilor Antreprenor cu titlul „Evoluție prin digitalizare – îmbunătățirea competențelor digitale pentru angajații IMM din Regiunea Centru”ID 142733, finanțat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Principalul Obiectiv al proiectului este accelerarea adaptarii întreprinderilor mici și mijlocii la provocările actuale și crearea unor condiții optime pentru competitivitate prin formarea profesională a angajatilor din sectoarele economice cu potential competitiv din regiunea Centru și îmbunătățirea competențelor digitale de bază/avansate.
Pe lângă o creștere a veniturilor, transformarea digitală ajută și la eficientizarea proceselor unei organizații. Digitalizarea creeaza o infrastructură mult mai flexibilă care permite o reducere a costurilor și a timpului petrecut pentru mentenanța datelor companiei.
Mai mult decât atât, transformarea digitală este o ocazie de a îmbunătăți semnificativ întreaga interacțiune cu clientul, de a-l duce în centrul filosofiei de business. Cu ajutorul analizei și interpretării datelor, organizațiile pot înțelege mai bine nevoile clienților și lua măsuri în vederea îmbunătății calității serviciilor și a produselor pe care le oferă.
Există diverse avantaje ale digitizării, inclusiv acces mai rapid la informații, experiență îmbunătățită a clienților, productivitate crescută, costuri operaționale mai mici, luare a deciziilor îmbunătățite, securitate îmbunătățită a informațiilor, mobilitate mai mare, automatizarea proceselor de afaceri, agilitate și recuperare în caz de dezastru.
Scopul digitizării este de a face informațiile mai ușor accesibile, stocate, întreținute și partajabile prin utilizarea tehnologiei digitale. Doar cu informații digitale putem lua decizii mai bine informate și putem obține informații despre operațiunile de afaceri.
Principalele avantaje vizează atât aspecte operaționale și financiare, cât și dimensiunea strategică prin: eficientizarea procesului decizional, predictibilitatea ridicată, posibilitatea de scalare precum si trasabilitatea internă
Astfel, putem aminti aici despre:
1. Acces mai rapid la informații. Unul dintre cele mai importante avantaje ale digitalizării este capacitatea de a accesa informații atunci când este necesar. Digitalizarea unei organizații este o investiție care se amortizează rapid. Unul dintre cele mai importante beneficii ale digitalizării este că în cadrul organizației, informațiile devin mai accesibile. Comunicarea datelor (internă și externă) este de asemenea simplificată. Viteza și comoditatea cu care se pot face schimb de informații reprezintă un avantaj semnificativ al digitalizării.
2. Experiență îmbunătățită a clienților. Clienții se pot bucura de o experiență mai plăcută în mediul digital, având acces rapid la mult mai multe informații de interes personal.
3. Productivitate crescută. Unul dintre cele mai importante avantaje ale digitalizării este creșterea productivității angajaților care va ajuta organizațiile să opereze mai rapid.
Angajații pot pur și simplu să caute informații și să identifice documentele dorite atunci când sunt digitizate și organizate corespunzător. Folosind tehnici moderne și un sistem puternic, este posibilă căutarea documentelor pe baza metadatelor acestora și a informațiilor conținute în ele.
Totodată, aceste documente electronice pot fi partajate, schimbate sau colaborate, sporind eficiența corporativă. Acest lucru minimizează semnificativ timpul necesar pentru a lucra cu informații și permite personalului să se concentreze pe activități mai vitale, care vor avea o influență favorabilă asupra operațiunilor afacerii dumneavoastră.
4. Costuri operaționale mai mici. Imprimarea, conservarea și păstrarea documentelor pe hârtie pot fi costisitoare pentru companii. Mai rău, în cazul unui dezastru natural (incendiu, inundație etc.), hârtiile pot fi distruse, ducând la pierderea celui mai valoros bun al tău.
Trecerea la digital va reduce semnificativ costurile de întreținere a documentelor, reducând sau eliminând, de asemenea, cheltuielile de tipărire. Stocarea digitală este mult mai puțin costisitoare decât dulapurile fizice și oferă o metodă mai bună și mai rentabilă de backup și recuperare.
5. Securitatea datelor. Documentele pe hârtie pot cădea cu ușurință în mâini greșite, punând în pericol informațiile sensibile, cum ar fi informații despre clienți, rapoarte financiare și așa mai departe.
Pe de altă parte, pot fi utilizate diferite strategii și soluții pentru a proteja documentele digitale și pentru a se asigura că numai angajații potriviți și autorizați au acces la informații. În mod cert, digitalizarea este o preocupare constantă a companiilor din toate industriile și observăm acest aspect. Companiile caută să-și optimizeze modul de lucru, procesele de business, să își dezvolte avantajele competitive și să își îmbunătățească eficiența operațională.
În fața acestor provocări, tehnologia este un aliat important, iar obiectivul nostru este – ca prin intermediul tehnologiei – să îi ajutăm beneficiarii să își dezvolte business-ul, indiferent de etapa în care se află în procesul de transformare digitală.
Putem spune acum că succesul companiilor va depinde tot mai mult de capacitatea acestora de a utiliza eficient instrumentele de automatizare și soluțiile digitale bazate pe automatizare.
Articol realizat de Alexandra Grancea, Expert parteneriate

Avantajele unei societati digitalizate

Articol realizat de Alexandra Grancea, Expert parteneriate

Inapoi