Evenimente

Bicfalău se vrea pe lista patrimoniului mondial

1.8K

Zilele trecute a avut loc inaugurarea noului centru cultural din localitatea Bicfalău. Micul sat – denumit și Ținutul conacelor – aparține de comuna Ozun, județul Covasna. Centrul cultural a fost proiectat în vechiul cămin cultural al localității, finanțarea s-a făcut prin accesarea de fonduri nerambursabile prin FNI, în valoare de 1.8 milioane lei. Cu ocazia inaugurării, primarul Ozunului, dr. Raduly Istvan a declarat: punerea în funcțiune a centrului cultural este doar un pas spre scopul final, acela ca Bicfalău să fie înregistrat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Bicfalău  deja a fost înscris în lista de patrimoniu al județului Covasna și cel Transilvănean.

Centrul cultural are mai multe funcționalități. La parter se află a sală de spectacole cu o scenă de mari dimensiuni, iar la etaj se găsește o sală de conferințe. În celelalte încăperi sau instalat meșteri artizani, care produc articole ceramice, printre altele părți pentru sobe de teracotă. Alți meșteri lucrează cu jucării din lemn, instrumente muzicale. Unii dintre ei produc articole textile și din fetru.

În discursul său dr. Raduly a pus accent pe dezvoltarea turismului. Dacă se dezvoltă turismul, localnicii vor afla, că se pot câștiga bani frumoși în acest domeniu, fără a fi nevoiți să prășească cartofii, sau să mulgă vacii. Dacă Bicfalău va fi înscris pe lista de patrimoniu mondial, a mulțime de turiști vor venii în localitate – a remarcat primarul. Biserica fortificată din Prejmer este inclus în această listă, și este vizitată de foarte mulți turiști care vin din diferitele părți ale lumii. Distanța dintre Prejmer și Bicfalău este foarte mică, astfel toți acești turiști ar putea fi atrași în localitate – susține primarul.

În Bicfalău se află mai multe zeci de conace, unele restaurate, altele lăsate în paragină. Pentru a proteja localitatea de unele investiții imobiliare care ar schimba aspectul general al satului, Consiliul Local din comuna Ozun a adus o hotărâre, prin care se interzice modificarea conacelor, realizarea unor construcții neadecvate localității.

Bokor Gábor

Inapoi