Cetatea Făgărașlui este principala atracție turistică ce a cucerit miile de turiști care vin în Făgăraș pentru a vizita monumentul medival. Cu o istorie de peste 600 de ani, cetatea a fost în trecut locul balurilor, dar cel mai important rol a fost cel de apărare.
Potrivit Hopper, un site de călătorii, cetatea Făgărașului ocupă locul doi în lume într-un clasament mondial al celor mai frumoase, interesante și bine păstrate cetăți și castele din lume. Fortăreața are 66 de încăperi intinse pe cinci nivele, iar printre cele mai impozante încăperi se numărăr sala Tronului care a fost redeschisa, dupa aproape 50 de ani, in anul 2016. Istoria spune ca aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din intreaga lume. Au fost aduse 67 de jilţuri şi candelabre toate din stilul renascentist. Intreg mobilierul a fost făcut pe comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei, bani de la bugetul local.
După sala Tronului, sala Dietei este a doua încăpere care atrage atenția turiștilor prin modul arată, de la mobilier până la istoria pe care o transmite. Din anul 1541 era cunoscută ca marea sala a țării, așa o numea Ștefan Mailat, singurul voievod român din Țara Făgărașului. Sala a devenit ulterior capelă reformată, catolică. În această încăpere a fost amplasat după 1700 un instrument de tortură numit Fecioara de Fier. Legenda spune că cei osândiți la moarte erau trimiși să sărute chipul fecioarei și intrau în acel dispozitiv unde erau străpunși de vârfurile de fier, iar mai apoi se desfăcea podeaua și erau aruncați în râul Olt.
În interiorul cetății se află și Muzeul Țara Făgărașului unde turistul poate vedea obiecte de cult vechi de peste sute de ani, straie săsești, obiecte din sticlă, precum și reconstituirea unei căsuțe tradiționale din satul Drăguș.
Un moment deosebit pregătit în fiecare weekend de angajaţii Muzeului Ţării Făgăraşului este garda cetăţii care în fiecare sâmbătă şi duminică începând cu ora 11:00 fac pas de defilare şi un schimb de gardă. Momentul creează, astfel, o atmosferă medievală.
Turiști sunt curioşi să descopere frumuseţiile secolelor trecute, care parcă au fost îngheţate de trecerea anilor întrucât fortareata transilvaneana este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat fiind o destinație de vacanță potrivită în orice anotimp.
Numarul adultilor a devenit mult mai mare fata de cel al copiilor, iar acest lucru i-a determinat pe administratori sa creada ca cetatea nu este vizitata doar de elevi. Ea a devenit de neocolit și pentru adultii care doresc sa afle din istoria acestui monument, sa se relaxeze si de altfel, sa se linisteasca.
Cetatea Făgărașului este singura cetate de apărare din România si din S-E Europei si nu a fost niciodată cucerită prin luptă. Datorită mediatizării, anual ajung aici peste 100.000 de vizitatori.
Intrarea este de 15 lei pentru adulti si 9 lei pentru studenti, pensionari, elevi.
![](https://info1tv.ro/wp-content/uploads/2019/09/Header-info-1-tv.jpg)