Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Țara Bârsei și atrage anual sute de mii de turiști. Dacă în 2018 numărul acestora a depășit cifra de 500 de mii de vizitatori, în 2019 până la începutul lui octombrie avea aproape 400 de mii.
Cetatea Râșnov este situată la sudul orașului Râșnov și este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.
Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci.
Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.
Prima mențiune documentară este făcută în 1335 și se spune că nu a fost cucerită niciodată.
Cei mai mulți turiști se arată impresionați și spun că cetatea ar trebui renovată. Administrația locală a reușit să acceseze aproximativ 4 milioane de euro și din această toamnă vor fi demarate lucrările de reconstrucție.
VIDEO – Cetatea Medievală Râșnov