Stiri

Peste 10 urși au fost victime ale unor accidente în Covasna

2.3K

Peste zece urși au căzut victime unor accidente rutiere și feroviare în raza teritoriilor de vânătoare administrate de asociația de vânători din comuna Bodoc, județul Covasna. În general este vorba de urși tineri, cu vârsta de sub un an, care nu s-au adaptat condițiilor de conviețuire cu oamenii – ne-a declarat primatul comunei, Fodor István, edilul fiind și conducătorul grupului de vânători.

Pe terenurile agricole din zonă au fost recoltate cele mi multe culturi, pe teren rămânând numai lanurile de porumb. Cu recoltarea mecanizată a „păpușoiului” urșii își pierd ultimele ascunzișuri și locuri de hrănire, ei fiind goniți din tarlale. Astfel ușor cad victime unor accidente rutiere sau feroviare –  a explicat Fodor István. Pe ruta feroviară Bodoc-Malnaș au fost călcați de tren cel puțin patru ursuleți, alte fiind victimele unor accidente rutiere pe zonele Dalnic, Moacșa, Olteni.

Zona administrativă a comunei Bodoc este renumit pentru pagubele cauzate de urși. Cu câteva zile mai devreme un urs a pătruns într-o gospodărie din centrul comunei. A distrus gardul, dar din fericire nu a putut face ravagii în adăpostul animalelor, care era protejat cu gard electric. Tot acolo, cu două zile mai devreme ursul a distrus mai mulți pomi fructiferi – a detaliat edilul.

Colac peste pupăză este faptul că asociația de vânători este bună de plată, trebuie să plătească contravaloarea incinerării cadavrelor de urși, trebuie să suporte și cheltuielile de transport aferente.

Totalul costurilor se ridică spre 1000 lei per cauză. În viitor nu vom suporta aceste cheltuieli. Urșii sunt în proprietatea Ministerului Mediului, autorizații de extragere nu se dau, drumurile, căile ferate sunt proprietate statului. Asociația nu va mai suporta cheltuielile provenite din moartea urșilor, cauzate de accidente rutiere sau feroviare – a declarat ferm Fodor István.

Bokor Gábor

Inapoi