Politica

Proces de renovare – Piata Statului Brașov

1.8K

Proces de renovare – Piata Statului Brașov

,,Brașovul este cel mai vizitat oraș turistic din România după București, iar punctul zero al Brașovului este reprezentat de Piața Sfatului. Acest simbol al Brașovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor ’80. Considerăm că este momentul ca acest proces să se întâmple. Dar nu oricum, ci printr-un concurs internațional de soluții, un concurs care să fie jurizat de arhitecți cu experiență de la nivel național și internațional, concurs pe care l-am lansat astăzi. Le mulțumesc celor de la Ordinul Arhitecților din România care ne sprijină în acest demers, atât în realizarea documentației pentru licitație, cât și în stabilirea juriului, cu arhitecți din România, dar și din Spania și Franța, ceea ce reprezintă o garanție că vom avea cea mai bună soluție pentru amenajarea acestui simbol al Brașovului. Îi așteptăm pe toți cei care vor, prin proiectul lor, să își lase amprenta asupra celui mai frumos oraș din România”, a precizat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Participanţii la concurs ar trebui să regăsească potenţialul maxim pentru fiecare dintre necesităţile Pieţei Sfatului – comerţ, cultură, relaxare, divertisment, civism, locuire – şi să le reinstituie, ca primă promisiune pentru dezvoltarea coerentă a întregii cetăţi a Braşovului.

În plus faţă de acest deziderat, soluţiile imaginate ar trebui să ia în considerare criteriul sustenabilității, care presupune folosirea acestei amenajări pentru o lungă perioadă de timp, precum și un consum limitat de resurse destinat întreţinerii curente a pieţei.

Criteriile de atribuire, stabilite prin tema de proiectare, sunt satisfacerea necesităţilor funcţionale arhitectural-urbanistice, 60% din evaluarea finală (maximum 60 puncte), și valoarea arhitectural-artistică adăugată, 40% din evaluarea finală (maximum 40 puncte).

În ceea ce privește ,,Satisfacerea necesităților funcțional arhitectural-urbanistice”, vor fi punctate: criteriul funcţional, maximum 20 puncte, în cadrul căruia vor fi luate în calcul scenariile de utilizare şi rezolvarea sinergică a funcţiunilor propuse pentru piață, din punct de vedere urbanistic şi arhitectural; criteriul tehnic, maximum 20 puncte, în care va conta fezabilitatea soluţiilor propuse, sustenabilitatea şi durabilitatea acestora, și criteriul financiar – maximum 20 puncte.

Referitor la criteriul ,,Valoarea arhitectural-artistică adăugată” vor fi punctate: viziunea de dezvoltare a zonei „Cetate”, maxim 10 puncte; statutul de reper şi atmosfera generală a intervenţiei, maxim 20 puncte; calitatea şi claritatea reprezentării ideilor astfel încât să ilustreze capacitatea concurentului de a pune în operă proiectul propus – maxim 10 puncte.

Membrii juriului sunt: arh. Johannes-Andreas Bertleff, arh. Jose Mias – Spania, arh. Philippe Prost – Franța, arh. Jose Mayoral – Spania, arh. Miklos Kollo – Reprezentant al Filialei Teritoriale Braşov-Covasna-Harghita a OAR, arh. Ştefan Bâlici și arh. Miruna-Paula Stroe

Conform calendarului, proiectanții care doresc să participe la concurs vor putea vizita Piața Sfatului în data de 12 februarie, iar în perioada 13 februarie – 21 martie vor putea adresa întrebări și vor primi răspunsuri din partea municipalității și a organizatorilor. Data limită pentru depunerea proiectelor este 1 aprilie, după care, în perioada 4 – 7 aprilie, o comisie tehnică va analiza respectarea condițiilor din regulament. Juriul va analiza proiectele depuse în perioada 8 – 10 aprilie, iar în 11 aprilie va fi anunțat câștigătorul concursului.

În urma evaluării făcute de acest juriu, proiectantul clasat pe locul I va primi ca premiu realizarea serviciilor de proiectare în valoare de 1.484.700 de lei, la care se adaugă TVA. Cel de pe locul II va primi un premiu în valoare de 74.235 de lei + TVA, iar locul III va fi premiat cu suma de 39.592 de lei +TVA.

 

* Concursul va fi vizibil în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, secțiunea Anunț de concurs de soluții, după publicarea în JOUE, care se va face într-una din următoarele 4 zile.

 

Sorin Toarcea,

Purtător de cuvânt al Primăriei Brașov

Inapoi