Evenimente

Simpozion valoros pentru comunitățile locale privind accesarea fondurilor europene

Codul administrativ al României, aflat în dezbatere în Parlamentul României, va avea amendamente ridicate de alesele locale. Acestea s-au întâlnit zilele trecute la Sâmbăta de Sus, la simpozionul „Politici publice locale, importanța accesării fondurilor europene”, inițiat de Organizația Femeilor Social Democrate. Cele peste 100 de doamne care ocupă funcții de primar,  viceprimar, secretar de stat, sau parlamentar au făcut un schimb de experiență mai ales în privința atragerii unor fonduri pentru comunitățile pe care le reprezintă.

 

”Programul Național de Dezvoltare Locală, cu edițiile 1, 2 este o temă prioritară de discuții. Sunt niște bani care vin de la Guvern, dar pentru care trebuie muncit cam la fel ca pentru cei proveniți de la Uniunea Europeană. Am trecut în revistă sursele europene de finanțare disponibile pentru autoritățile locale, de la construcție creșe, grădinițe, școli sau școli profesionale, la  iluminatul public, la incubatoare de afaceri sau cantine sociale pentru vârstnici. Am avut, împreună cu noi, experți care au venit să întregească relatările fiecăreia privind experiența în domeniu. Din păcate, procedurile ajung să fie îngreunate de contestațiile, fără sens, uneori. Este o problemă care a rămas nerezolvată, și s-a încercat restricționarea participării la licitații a contestatarilor de profesie. Acea soluție nu a fost viabilă, venim acum cu o propunere mult mai bună, foarte bine argumentată cu jurisprudență. Sunt și eu cosemnatara unei propuneri a deputaților PSD, de introducere a unei cauțiuni la contestații ”, afirmă deputatul Roxana Mînzatu, președintele OFSD Brașov, gazda evenimentului.

 

Conducerea PSD a fost reprezentată de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepresedinte al formațiunii, care a vorbit despre provocările aduse de cea mai mare administrație locală din  România. Un alt speaker, Natalia Intotero, secretar regional PSD și ministrul Românilor de Pretutindeni a anunțat că este inițiatoarea unui amendament la Codul administrativ, de facilitare a unei legături dintre primării și românii plecați din acele localități, în străinătate. Din partea primarului comunei constănțene Cumpăna, Mariana Gâju, au venit propuneri concrete vizând localitățile limitrofe incluse în zonele metropolitane, mai ales în privința extinderii transportului în comun, și a eligibilității investițiilor din fonduri UE pentru aceste localități. Tot reprezentanta Asociației Comunelor din Romania a cerut extinderea finanțării reabilitării termice din fonduri UE a clădirilor de locuit, un program apreciat în cadrul reuniunii.

”Am avut ca oaspeți și doi secretari de stat. Colega mea de la Ministerul Educației, Ariana Bucur a fost realmente asaltată de reprezentantele comunităților locale cu chestiuni ce țin de școli. Grațiela Drăghici, președintele Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați le-a vorbit participantelor despre profesia de Expert în Egalitate de Șanse, dar și despre inițiativa privind Ordinul de Protecție Provizoriu, pentru prevenirea și combaterea violenței.  Evenimentul a fost apreciat dhe toată lumea ca fiind o formulă de dialog direct de succes, mai ales că suntem încă la început cu întâlniri de acest gen. Le mulțumesc colegelor din OFSD Brașov pentru implicarea în organizarea întâlnirii, precum si colegilor din Biroul Permanent Județean, care s-au alăturat reuniunii.”, declară Roxana Mînzatu.

 

Inapoi