Stiri

Sistem robotizat de ultimă generație pentru mulsul vacilor în Harghita

2.1K

Peste o sută de crescători de vaci, specialiști agricoli și oficialități, au fost prezenți la o fermă de vaci din comuna Cârța, județul Hargita, unde în premieră au fost prezentate publicului larg cei doi roboți de mulgere, de ultima generație pe plan mondial. Ferma cu aproape două sute de capete de bovine aparține fraților Bartalis – Levente și Attila – și va funcționa și ca centru de prezentare în Europa de Sud-Est a producătorului roboților, firma olandeză Lely.
Cu ocazia prezentării fermei și a roboților de muls Astronaut A5, s-a pus un accent deosebit pe dialogul între specialiști și fermieri, respectiv între crescătorii de vaci. Astfel evenimentul s-a desfășurat fără multe discursuri, cei prezenți fiind invitați foarte repede în adăpostul vacilor, unde sunt instalate cele două utilaje ultramoderne.
Reprezentantul firmei producătoare, Barabási Antal Szabolcs, la rugămintea noastră, a prezentat importanța mulgerii cu roboți. Pe de o parte se elimină lucrul manual, acest lucru fiind deosebit de important pentru că în zootehnie există o lipsă acută de muncitori, pe de altă parte în cursul zilei vacile pot intra în instalația de muls robotizată ori de câte ori simt că au ugerul plin de lapte. În timpul mulgerii sunt furajate cu amestec furaje adecvat în cantitatea necesară fiecărui animal în parte, sunt înregistrate performanțele acestora, robotul fiind capabil să identifice separat fiecare vacă. Laptele muls ajunge direct în sistemul de răcire, astfel își păstrează calitățile – a explicat specialistul.

Bartalis Levente, unul dintre proprietari ne-a explicat că se ocupă de ferma de vaci de la jumătatea anilor 2000, când a început cu un șeptel importat din Germania cu ajutorul zootehnistului Kinda Zalán. Până în prezent genetica efectivului a fost îmbunătățită prin încrucișare cu Bălțată Românească. În prezent producția medie a vacilor depășește treizeci de litri de lapte pe cap de animal.
Cu ocazia prezentării mai mulți fermieri s-au arătat interesați de achiziționarea de astfel de roboți.
Crescători de vaci care sunt interesați de mulsul cu roboți pot vizita ferma pentru a vedea instalațiile în funcțiune, precum și a cunoaște organizarea, construcția adăpostului de bovine unde acestea sunt instalate – a mai spus Barabási Antal Szabolcs.

Bokor Gábor

Inapoi