Stiri

Tradiţii şi superstiţii în Ajun de Sfântul Dumitru

2.0K

În fiecare an, pe 26 octombrie îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru,  iar această sărbătoare este asociată cu venirea iernii. Este o zi în care se păstrează anumite obiceiuri, în special la sate. Astfel, cea mai frumoasă tradiție este organizarea la țară, în ajunul sărbătorii, a focului – Focul lui Sumedru, care este considerat patronul păstorilor.

TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII

Din tradiţia străveche, ajunul Sfântului Dumitru se mai numeşte, în sens popular, şi Moşii lui Sfântul Dumitru sau Moşii de brânză şi lapte. Unul dintre vechile obiceuri româneşti ne aminteşte de Focul lui Sumedru din Ajunul Sfântului Dumitru. Tradiţia nu a pierit şi chiar şi în vremurile de azi copiii sar peste foc pentru a fi sănătoşi tot anul.

Tinerii care vor să se căsătoarească anul următor, de asemenea, se spune că ca şi ei ar trebui să sară peste flăcările Focului lui Sumedru. Un alt obicei legat de focul lui Sumedru ne învăţă că femeile împart, la lumina focului, nuci, mere, covrigi, prune uscate, chiar şi vin.

Asemenea focuri se fac și prin livezile cu prune, deoarece, conform tradiției, aceștia vor rodi și la anul. Când focul e aproape stins fiecare participant trebuie să ia câte un tăciune, pe care, mai apoi, să-l arunce în livadă pentru a obține, și în anul următor, roade la fel de bogate.

În judeţul Braşov, la Bran, de exemplu va avea loc Focul lui Sumedru, în zona  Platoul Reginei, de la ora 19:00.

 

Sursa foto: stiridb.ro

Inapoi