Evenimente

VIDEO – Cel mai bătrân copac din România

4.0K

Cel mai bătrân stejar din România se află în satul Mercheașa ce este situat la 70 km de Brașov. În weekend localnicii au sărbătorit pentru al patrulea an consecutiv copacul ce are o vechime de peste 900 de ani și o circumferință de peste 9 metri. Copacul este unic în România și  a fost descoperit de către o fetiță din Mercheașa, în urmă cu nouă ani, printr-un concurs organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust.

Îmbătrânit de timp și martor la întemeierea Transilvaniei, stejarul de la Mercheașa nu este unul obisnuit. Pentru a înconjura un astfel de gorun ar fi nevoie de cel puțin 8 persoane și asta datorita circumferinței mari. Mai mult, copacul este și o prezență impunătoare, are o înălțime de 21,3 metri, iar pentru a-l proteja, la o distanță de 150 de metri în jurul lui, s-a construit un gard. Cei care vin cu mașina, pentru a-l vizita, trebuie să-și parcheze mașina la 400 de metri de stejar. Sute de persoane s-au adunat în curtea bisericii evanghelice fortificate de la Mercheașa pentru a-l sarbatori pe cel mai longeviv stejar din România. Cu această ocazie s-au organizat târguri de produse locale și meșteșuguri, iar în interiorul bisericii au avut loc concerte de muzică clasică susținute de corul de copii SUPERAR din satul Zizin.

Din anul 2009 stejarul de la Mercheașa a fost trecut de către o asociație din Perșani pe lista celor mai spectaculoși stejari din România. Anul acesta, Ziua Stejarului a atras în Mercheașa peste 600 de persoane, iar mare parte dintre ei au fost turiști.

Satul Mercheașa mai ascunde și un alt monument și anume, Biserica Evanghelică Fortificată construită în anul 1617. Lăcașul este astăzi o adevărată ruină din cauza migrării sașilor și a lipsei de fonduri necesare întreținerii acesteia.

Starea avansată de degradare a bisericii l-a determinat pe unul dintre cei doi sași rămași în sat să își înființeze un ONG și să facă demersuri pentru a restaura lăcașul de cult și a-l pune în valoare. Renovarea Bisericii implică niște costuri considerabile estimate la suma de 5 milioane de euro.

Localnicii simt lipsa unui astfel de lăcaș de cult și speră ca prin evenimentele ce se organizează în sătucul cu aproximativ 400 de oameni, să se pună în valoare biserica evanghelică unde nu s-a mai slujit din anul 1971.

Cel mai bătrân stejar din România – VIDEO

Inapoi