Un număr de 12 persoane au fost reţinute, iar alte două sunt cercetate sub control judiciar în dosarul de înşelăciune şi spălare de bani în care procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut 27 de percheziţii în judeţul Braşov. Membrii grupării sunt suspectaţi că accesau, prin firme, credite garantate sau nu de stat, pe care nu le mai rambursau, ori ajutoare financiare sau granturi, folosind sumele pentru a cumpăra echipamente HoReCa şi IT, utilaje. În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe autovehicule, între care cinci maşini de epocă, dar şi bani.
Potrivit DIICOT, în urma celor 27 de percheziţii domiciliare făcute în judeţul Braşov, procurorii şi poliţişti din cadrul BCCO Brasov, I.P.J. Brasov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au descoperit şi ridicat în vederea indisponibilizătii 16 autovehicule (dintre care 5 autoturisme de epocă), o semiremorcă, două rulote, o autoutilitară, o autoplatformă, suma totală de 18.400 de euro, precum şi 3 grame de canabis.
Totodată, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la 4 apartamente, 2 case, un bloc de locuinţe aflat în construcţie şi 3 terenuri, precum şi poprirea conturilor inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului de aproximativ 42.000.000 de lei.
În dosar există suspiciuni că, în perioada 2014 – iulie 2022, în judeţul Braşov a acţionat o grupare specializată în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obţinere ilegală de fonduri, abuz de încredere în frauda creditorilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălarea banilor şi transmiterea fictivă a părţilor sociale, fiind folosite în acest scop 52 de societăţi comerciale din România şi 3 persoane juridice înregistrate în ţări din Uniunea Europeană.
„Modul de operare al grupului consta în înfiinţarea sau preluarea părţilor sociale ale unor societăţi şi implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor. În acest scop, au fost recrutate persoane fără educaţie, inclusiv neşcolarizate, provenind din medii defavorizate, fără pregătire sau experienţă de viaţă care să reprezinte din punct de vedere legal aceste societăţi. Societăţile comerciale au fost folosite pentru accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare sau nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora. De asemenea, au fost accesate ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiţii, acordate în cadrul mai multor programe de sprijin”, arată DIICOT.
Pentru inducerea în eroare a funcţionarilor instituţiilor implicate în acordarea finanţărilor au fost prezentate cifre de afaceri mărite artificial, facturi fiscale privind achiziţia fictivă de bunuri/utilaje şi au fost înfăţişate utilaje sau fotografii cu utilaje preluate de pe site-urile de vânzări ori împrumutate.
Conform sursei citate, au fost poansonate serii false pe bunurile mobile achiziţionate în sistem leasing sau au fost achiziţionate utilaje second-hand, care au fost recondiţionate pentru a crea aparenţa că sunt utilaje noi. În plus, au fost falsificate etichete sau certificate de conformitate, fiind editate fotografii ale unor bunuri reale, pe care membrii grupului nu le-au deţinut în realitate.
„În final, au fost folosite, în carusel, aceleaşi utilaje/echipamente învechite pentru care fuseseră accesate anterior credite, cărora le-au fost schimbate seriile şi care au fost utilizate din nou pentru obţinerea unor noi credite/leasinguri pe numele altor societăţi din grup. Creditele/granturile/ajutoarele astfel accesate au fost folosite pentru finanţarea unor bunuri din varii domenii de activitate (echipamente HORECA, mijloace de transport, utilaje, CNC-uri, ghilotine hidraulice, maşini hidraulice sau manuale de roluit tablă, aparate de sudură, echipamente IT, articole sportive, înfiinţare şi dotare teren fotbal/sportiv), în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor preluate în vederea contractării acestor împrumuturi. Sumele de bani astfel obţinute erau transferate în aceeaşi zi, în temeiul unor documente justificative false, către alte societăţi din grupul infracţional, fiind fragmentate şi debitate în aceeaşi zi sau în zilele imediat următoare către alte societăţi din grupul de firme sau redirecţionate către conturile deschise la alte instituţii bancare pe numele societăţii care accesase creditul”, susţin procurorii.
În continuare, prin transferuri succesive cu diverse justificări (prezentarea unor facturi de achiziţie falsificate) realizate între societăţile din grupare, şi mai departe către persoanele fizice care controlau aceste societăţi (cu justificări de restituiri ale presupuselor creditări efectuate de către asociaţi sau de plată a dividendelor către asociaţi), sumele erau în cele din urmă fie retrase în numerar în proporţie de 80-90%, fie erau utilizate pentru a acoperi o parte din ratele aferente creditelor iniţiale, pentru a nu trezi suspiciunea funcţionarilor bancari cu privire la bonitatea societăţilor. De asemenea, sumele au folosite pentru achiziţionarea de la diverşi comercianţi de bunuri/servicii în beneficiul persoanelor care coordonau activităţile (cheltuieli voluptorii privind sejururi, mese la restaurante de lux, achiziţii de parfumuri, îmbrăcăminte, etc.). Doar o mică parte din aceste sume, respectiv sub 5%, au reprezentat tranzacţii către partenerii reali.
Potrivit DIICOT, sumele retrase în numerar au fost ulterior utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri imobile sau mobile pe numele altor persoane fizice sau juridice sau plătite ca avansuri pentru obţinerea altor credite care necesitau şi contribuţii ale împrumutatului din surse proprii.
Persoanele reţinute vor fi propuse pentru arestare preventivă.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Brasov – Serviciul de Investigaţii Criminale, I.P.J. Brasov – Serviciul Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciul de Acţiuni Speciale Braşov, precum şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Burebista” Brasov.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.