Stiri

Angajaţii CAS vor protesta astazi!

344

Angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate vor protesta, marţi, la sediul Ministerului Sănătăţii şi la cel al Guvernului, nemulţumiţi de lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem şi faptul că salariile nu au mai crescut din 2018.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat că, marţi, va avea loc o acţiune de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului organizată de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate. La proteste urmează să participe şi angajaţi din ţară.
Astfel, de la ora 10:30 la 11:30 este programată acţiunea de la Ministerul Sănătăţii, iar de la 12:00 la 13:30 la  Guvern.
Totodată, BNS a anunţat că angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.
Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.
“Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi. Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, au afirmat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
Sindicaliştii au explicat că în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamantare precedente, adică în luna iunie, proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.
“În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră. Odată cu anunţul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public”, a arătat sursa citată.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate au adăugat că acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate şi pune în pericol: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice; creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale; scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate.
În contextul protestului, sindicaliştii au avertizat că activitatea de relaţii cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaţilor din CNAS, CASMB,CJAS-uri şi OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.
Ei au adăugat că nu au cerut rectificări bugetare şi au precizat că resursele financiare necesare salariilor angajaţilor sunt insignifiante şi se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an.
“Atragem încă o dată atenţia că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituţie a pierdut peste 25% din totalul salariaţilor din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluţie juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS judeţene şi OPSNAJ! În faţa publicului ne cerem scuze pentru această situaţie dificilă şi pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile şi simţim că acestea nu au fost înţelese în întregime, iar buna noastră credinţă a fost interpretată greşit de către politicieni”, au mai arătat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
Inapoi