Stiri

Așteptarea a luat sfârșit! Schi în nocturnă în Poiana Brașov!

126

Pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru așteaptă în această seară iubitorii de schi să se bucre de câteva ture în nocturnă!

Cele două pârtii vor fi deschise sâmbătă, în intervalul orar 18.00 – 20.00, după ce stratul de zăpadă va fi reamenajat. Astfel, iubitorii sporturilor de iarnă au ocazia să se bucure de frumusețea pârtiilor din Poiana Brașov și după lăsarea întunericului

Poiana Brașov continuă să le ofere celor care iubesc schiul sau snowboardul noi motive pentru a alege să se bucure de aceste sporturi pe pârtiile din masivul Postăvarul. Sâmbătă, 1 martie, municipalitatea le oferă iubitorilor sporturilor de iarnă o nouă experiență: schiul nocturn pe o pârtie pentru avansați, Lupului inferior, odată cu finalizarea lucrărilor la instalația de iluminat și a autorizării sistemului de transport pe cablu pe timp de noapte.

,,Poiana Brașov este stațiunea de schi aflată pe locul întâi în preferințele românilor, iar ultimele două săptămâni, în care s-au înregistrat aproape 350.000 de treceri prin turnichete, confirmă acest lucru. Tocmai de aceea încercăm să le oferim celor care aleg Poiana noi experiențe în fiecare an. Zilele trecute am reușit să finalizăm procedura de autorizare ISCIR pentru funcționarea telescaunului pe timp de noapte, astfel că mâine le propunem brașovenilor și turiștilor să testeze schiul nocturn pe o pârtie pentru avansați, între orele 18.00-20.00. Înainte de această oră, pârtia va fi închisă și reamenajată, la finalul programului de zi obișnuit. Este prima investiție de acest gen, după ce în urmă cu 40 de ani a fost instalată nocturna pe pârtia Bradul. Pentru acces la telescaun se pot folosi aceleași ski pass-uri, iar cele cu valabilitate de o zi pot fi utilizate și în acest interval orar”, a precizat primarul George Scripcaru.

 

Pentru pârtia Lupului, nocturna oferă iluminare în regim de competiție pe 880 m de pârtie de schi. Instalația cuprinde 35 de stâlpi metalici pentru iluminat, 53 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB, 34 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB, 12 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED RGB (acestea își pot schimba culoarea și pot fi folosite în cazul evenimentelor sportive, de exemplu la premierea sportivilor; ele vor fi montate în partea de jos a pârtiei, în zona stației inferioare a telescaunului Lupului), 34 module de telegestiune, 8 camere video supraveghere și filmare.

 

Pentru pârtia Drumul Albastru, care face legătura între stația superioară a telescaunului Lupului și stația inferioară a telegondolei (parcare), a fost realizată iluminarea în regim normal (recreativ) a 1.100 de metri de pârtie, prin amplasarea a 50 de stâlpi care au în componență: 3 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED alb; 49 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED alb și 49 module de telegestiune.

 

Stratul de zăpadă bătută de pe pârtie măsoară 50 de cm în partea superioară a masivului, 40 de cm în zona telescaunului Ruia și 30 de cm în partea inferioară. Din cauza temperaturilor ridicate, stratul de zăpadă este mai moale.

 

Se schiază pe pârtiile: Drumul Roșu; Sulinar, cu ieșire în pârtia Subteleferic – telegondolă; Lupului superior, cu ieșire spre stația telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri); Kanzel; Doamnei și Ruia, cu ieșire în Drumul Roșu; Subteleferic; Lupului inferior. Cei care vor să învețe să schieze sau să se dea cu placa au la dispoziție pârtiile Bradul și Stadion.

 

Sâmbătă vor funcționa următoarele sisteme de transport pe cablu: telecabinele Capra Neagră și Kanzel, telegondola, telescaunele Ruia și Lupului, teleschiurile Ruia, Bradul, Stadion.

 

Pentru achiziționarea ski-pass-urilor există în total trei puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel și de la telecabina Capra Neagră). La toate casieriile este posibilă și plata cu cardul.

 

Pentru recuperarea garanției de 20 lei plătită pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă.

 

Cei care doresc să își încarce ski-pass-urile o pot face și online, pe platforma www.skibv.ro. Utilizatorii își pot încărca online ski-pass-urile și cu abonamente, nu doar cu puncte, fie cu intervale orare, fie cu ore sau zile. Utilizatorul trebuie să-și creeze un cont, printr-o procedură simplă, care presupune doar introducerea adresei de e-mail. Sistemul generează automat un link de confirmare, trimis pe e-mail, care permite apoi setarea unei parole și înregistrarea în cont. Mai multe detalii, inclusiv un tutorial care prezintă modul de creare a contului și de încărcare a ski-pass-ului, găsiți pe www.skibv.ro.

 

Pentru a scăpa de stresul găsirii unui loc de parcare, puteți utiliza cele două linii de transport în comun care fac legătura dintre Brașov și Poiană: linia 20, din Livada Poștei și linia 100, de la gara Brașov, care are stații și la Camera de Comerț și în livada Poștei.

 

Cei care utilizează autoturismele proprii pot parca în parcarea multietajată din Poiana de jos, iar de acolo beneficiază de transport gratuit pe autobuzele de pe linia 60, în baza tichetului de parcare, pentru toți ocupanții autoturismului.

 

TARIFE DE ACCES LA TRANSPORTUL PE CABLU ÎN POIANA BRAȘOV

SEZON 2024-2025

TIP CARTELA      ADULŢI      COPII 6 – 12   ANI

TELECABINE

URCARE SIMPLĂ         40 LEI         25 LEI

URCARE ŞI COBORÂRE      65 LEI         35 LEI

COBORÂRE        40 LEI         25 LEI

TELECABINE, TELEGONDOLĂ, TELESCAUNE ŞI TELESCHIURI

10 puncte   70 LEI         40 LEI

20 puncte   130 LEI       65 LEI

30 puncte   180 LEI       100 LEI

60 puncte   320 LEI       170 LEI

80 puncte   380 LEI       210 LEI

120 puncte 550 LEI       300 LEI

240 puncte 930 LEI       490 LEI

Cartela de sezon personalizata si netransmisibila      5.000 LEI          3.000 LEI

ABONAMENTE

De la ora 1100     175 LEI       105 LEI

De la ora 1300     140 LEI       70 LEI

De la ora 1400     90 LEI         55 LEI

4 ore (de la prima intrare in ziua cumpărării)     165 LEI       100 LEI

1 zi    220 LEI       130 LEI

2 zile 370 LEI       195 LEI

3 zile 510 LEI       265 LEI

4 zile 620 LEI       330 LEI

5 zile 730 LEI       380 LEI

6 zile 830 LEI       445 LEI

10 zile din sezon(consecutive sau nu)     1.550 LEI    890 LEI

20 de ore din sezon (timp minim 1 h )      720 LEI       390 LEI

1 oră bandă         –        35 LEI

2 ore bandă         –        45 LEI

10 puncte bandă –        50 LEI

20 puncte bandă –        90 LEI

30 puncte bandă –        110 LEI

4 ore bandă         –        65 LEI

6 puncte bandă   –        35 LEI

1 zi covor rulant   –        90 LEI

GARANTIE CARTELA  20 LEI         20 LEI

Recomandări Serviciul Salvamont

Purtați întotdeauna echipament adecvat care să vă protejeze de precipitații, vânt și care să vă ofere confortul termic de care aveți nevoie. Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat și de un echipament de protecție, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănușile de schi și, nu în ultimul rând, protecția de coloană.

Schiați cu o viteză în care să fiți întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranță, indiferent de manevrele celor de dinaintea voastră. Adaptați permanent viteza condițiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât și fizice.

Urcați și staționați numai pe marginea pârtiei și numai în zonele în care ceilalți schiori să vă poată repera ușor (nu sub ruperi de pantă, curbe, etc.).

În zonele înguste, nu staționați niciodată, iar când schiați, asigurați-vă că lăsați culoare de trecere, pentru ca ceilalți practicanți să vă poată depăși.

Schiorilor începători le recomandăm să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent în siguranță, nu vor ajunge pe pârtii care să le depășească nivelul și nu se vor rătăci. În plus vor învăța să schieze într-o manieră corectă, care ulterior va fi mult mai ușor de dezvoltat, iar progresul va fi unul exponențial mai rapid decât dacă aleg să învețe singuri. Dacă aleg totuși să învețe singuri, să se asigure ca rămân pe pârtiile de începători, BRADUL și STADION, și să nu urce pe pârtia Drumul Roșu decât în momentul în care sunt capabili să oprească și să ocolească în condiții de siguranță. Să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalațiilor de transport pe cablu. Coborârea unei pârtii ca Drumul Roșu este foarte solicitantă și poate dura mult mai mult decât anticipați. Astfel, riscați să fiți prinși de lăsarea întunericului. Aducem la cunoștință faptul că pârtiile se închid la jumătate de oră de la ultima cursă, de regulă la ora 16:30.

Schiorii avansați sunt sfătuiți să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, șanțuri etc.). În plus, făcând acest lucru se pot rătăci foarte ușor, mai ales dacă vorbim de condiții meteo care includ ceață. Să nu schieze cu viteză mare pe pârtiile destinate nivelurilor avansate sau medii. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferențele mari de viteza generate între ei și cei care schiază mai lent.

Inapoi