Stiri

Brașoveanca Diana Ciulei merge la Campionatul Mondial de handbal feminin ca observator IHF!

269

Brașovul va avea reprezentare la Campionatul Mondial de handbal feminin în echipa de observatori IHF, acolo unde Diana Ciulei bifează al doilea turneu final din cariera ei de observator internațional, după Mondialul de U19 masculin, de anul trecut din Croația.

Diana Ciulei și Anamaria Stoia, primii observatori internaționali ai României

Diana Ciulei și Anamaria Stoia, sunt primii observatori internaționali din handbalul românesc, până acum țara noastră având reprezentare doar la nivel european. “Să fiu sinceră, nu mă așteptam să merg atât de repede la un Campionat Mondial de senioare, dar uite că s-a întâmplat. Pot spune că mă încearcă un sentiment de bucurie, pentru că este pentru prima dată când România are observatori internațjonali, dar această bucurie este  amestecată cu emoția participării la o competiție atât de importantă. Abia aștept, însă, să fiu acolo, pentru că îmi era dor de senzația pe care ți-o dă un turneu final”.

„La masa oficială ai emoții mai mari decât în teren, ca arbitru”

 

Diana Ciulei spune că munca din teren, în calitate de arbitru, i s-a părut mult mai ușoară decât cea de observator. “Dacă în teren, după o carieră de aproape 20 de ani, nu mai aveam mari emoții, acum, pe marginea lui este total diferit. Presiunea îmi pare mult mai mare la masa oficială, pentru că simți presiunea în alt mod, ai băncile de rezerve aproape, antrenorii, ai publicul în spate și pe lângă toate acestea și dinamica este alta față de teren. Nu a fost ușoară trecerea, pentru că, în calitate de observator IHF, intri direct în competiții mari. La arbitraj o iei treptat, mai întâi arbitrezi la juniori și apoi tot crești. Aici însă, prima mea competiție a fost un Mondial de băieți, iar acum voi fi la Campionatul Mondial feminin”.

Nu a putut sta departe de handbal…

Fostul mare arbitru de handbal, Diana Ciulei, a mai adăugat că i-ar fi fost extrem de greu să stea departe de handbal. “Nu am putut sta departe de handbal, am trăit o viață în el și nu aș fi putut renunța. Îmi place noua mea carieră, pentru că mă ține aproape de ceea ce am iubit să fac în viață. De asemenea, sunt fericită că voi merge alături de Anamaria Stoia, colega cu care am arbitrat 19 ani. Chiar dacă la observatori ești singur la masă, e important să știu că este și ea la această mare competiție. De asemenea, mă bucur că România va avea reprezentare și în arbitraj, prin cuplul de arbitri Cristina Lovin/Simona Stancu, cărora le urez succes așa cum doresc, de altfel, și naționalei noastre de handbal feminin”.

O carte de vizită impresionantă în arbitraj

Diana Ciulei s-a retras din arbitraj în 2022, iar în prezent este președintele Asociației Județene de Handbal Brașov, acolo unde pe lângă munca de organizare, ține și cursuri de arbitri de handbal. În calitate de arbitru, Diana Ciulei a participat la o ediţie a Jocurilor Olimpice (Londra, 2012), trei ediţii ale Campionatului Mondial feminin (2009, 2013, 2015) şi patru ediţii ale Campionatului European feminin (2010, 2012, 2014, 2016), la ultima dintre acestea arbitrând chiar finala mică, Franţa – Danemarca. De asemenea, a luat parte și la trei Campionate Europene de junioare (2005, 2007, 2009) şi la două Campionate Mondiale de tineret (2010, 2014), iar la nivel de cluburi are în palmares patru finale de cupă europeană (2009, 2010, 2012 şi 2013), ultima dintre ele chiar în Liga Campionilor. Nu în ultimul rând, la Final Four-ul feminin de la Budapesta a fost prezentă de două ori (2014, 2018).

 

Campionatul Mondial va avea loc în perioada 29 noiembrie – 17 decembrie şi va fi găzduit pentru prima oară de trei ţări: Danemarca, Norvegia şi Suedia. Naționala României este în grupa E, alături de Danemarca, Serbia și Chile.

Inapoi