Stiri

Cazul de sclavie din Braşov: Băiatul de 12 ani era exploatat de către un viceprimar care plătea familiei.

248

Bărbatul care a exploatat timp de mai mulţi ani un copil pe care îl ţinea închis în cuşcă şi îl punea să presteze munci grele a fost pus sub control judiciar de Tribunalul Braşov, procurorii DIICOT contestând decizia. Copilul, care provenea dintr-o familie foarte săracă, a început să muncească iniţial după orele de şcoală, fiind apoi nevoit să renunţe la cursuri. El primea zilnic o masă şi tutun să îşi confecţioneze ţigări.

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe bărbatul suspectat că a exploatat, timp de aproape cinci ani, un copil de 12 ani pe care l-a ţinut închis într-o cuşcă şi care era pus la munci grele, dar Tribunalul Braşov a decis ca acesta să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Procurorii au contestat decizia.

Exploatatorul este viceprimarul comunei Ungra din Braşov.

 ”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că acesta, în diferite perioade din anii 2022 şi 2023, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a primit şi adăpostit o persoană vătămată minoră (în vârstă de 12 ani), într-o aşezare păstorească (stână) amplasată pe raza unei comune din judeţul Braşov, în scopul exploatării acesteia prin supunerea la executarea unei munci şi la îndeplinirea de servicii pentru care victima minoră, din cauza vârstei fragede, nu putea exprima un consimţământ liber. Inculpatul a abuzat de autoritate conferită de funcţia publică deţinută în cadrul comunităţii rurale şi totodată a profitat de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore (provenită dintr-o familie cu mai mulţi copii minori, cu o situaţie materială precară, la limita sărăciei şi cu un nivel de instrucţie extrem de scăzut) oferind şi dând bani părinţilor victimei în schimbul consimţământului acestora ca minorul să fie transferat la respectiva aşezare păstorească”, informează DIICOT.

 

Ancheta a relevat că iniţial viceprimarul a început să îl exploateze pe copil pe vremea când acesta mergea la şcoală. El era ţinut la muncă şi până la ora 23. Apoi, băiatul a fost nevoit să renunţe la şcoală. Pentru munca lui, primea o masă pe zi şi tutun pentru ţigări.

”Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, iniţial, victima minoră (şcolarizată la acel moment) a prestat diverse munci, la grajduri, după orele de curs, în intervalul orar 12.00 – 23.00-00.00, ulterior abandonând şcoala şi rămânând permanent la stână, unde a continuat să fie supusă la munci grele, neremunerate şi adăpostită într-un spaţiu impropriu, fără minime condiţii de igienă. Pentru munca depusă, persoanei vătămate minore i-au fost oferite diferite cantităţi de tutun pentru a-şi confecţiona ţigări şi o masă pe zi”, precizează DIICOT.

 

Oficiali din cadrul Instituţiei Prefectului judeţului Braşov au declarat pentru News.ro că, până joi după-amiază, instituţia nu primise nicio informare conform căreia, în urma anchetei penale, viceprimarul comunei Ungra ar avea suspendat, prin ordonanţa privind controlul judiciar, dreptul de a exercita funcţia publică pe care o deţine.

Inapoi