Stiri

Cei mai frumoși cai vedetă, în grija unei familii pasionată de creșterea cabalinelor

2.5K

Creșterea cailor de rasă este moștenirea familiei Ducar de la Râșnov.

Dr. Constantin Ducar, capul familiei, ne povestește cu mândrie la cei aproape 70 de ani că pasiunea pentru cai o are moștenire de la înaintași. Bunicul și străbunicul au crescut și îngrijit caii familiei regale, bunicul acestuia fiind chiar pădurarul casei regale.

Cunoaște calul de la 5 ani, iar la 12 ani a primit primul cal de la tatăl său.

Când a venit comunismul își amintește că în primul an de medicină veterinară că a fost trimis acasă pentru că tatăl său avea 3 perechi de cai și era considerat chiabur. Vremuri triste, spune doctorul. A lucrat în agricultură 45 de ani în preajma cailor, iar după 1995, când calul era în trend și se obișnuia ca la familiile bogate, copiii, în general fetele, să primească un cal la majorat pentru a-i responsabiliza și a-i scuti de calculator, droguri și alte lucruri nefaste, lucruri pe care nu le putem ascunde, să îi placă să se ocupe acest lucru.

Vorbim în primul rând despre terapie, se cheamă terapia prin animale legat de specia cabalină (hipoterapie). Copiii cu deficiențe de concentrare sau cu dizabilități, în special,  au marea șansă de a se vindeca prin această modalitate de petrecere a timpului liber. Calul are o bioenergie de nedescris și ”pacientul” simte că se repară mental. Anual se organizează astfel de tabere pentru copii cu probleme și nu numai.

Soția Cristina și fiica Diana sunt și ele alături de dr. Constantin. Diana, la cei 22 de ani, spune că la 3 ani a fost urcată în șa.

Atât Diana cât și mama acesteia, Cristina, sunt instructori de echitație. Au luat decizia de a deschide și un centru de echitație după ce au realizat că cererea publicului larg de a călări crește pe zi ce trece. Cristina a fost și vedeta unui documentar împreună cu un exemplar cabalin din fermă, fiica interpretând rolul Reginei Maria.

Discret din fire și cu multă răbdare, însă cu un simț iscusit al naratorului, doctorul Constantin Ducar spune că și-a făut de-a lungul timpului mulți prieteni printre vedetele care au turnat filme la Brașov, unul dintre aceștia fiind actorul Kevin Costner. Vă invităm să urmăriți un material realizat de emisiunea Agricool, Antena 3.

Inapoi