Stiri

Completarea formularului electronic la intrarea în România (PLF) nu mai este obligatorie

367

Completarea formularului electronic la intrarea în România (PLF) nu mai este obligatorie odată cu intrarea în vigoare a OUG care elimină această obligativitate, ca urmare a publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Guvernul a avertizat, însă, că alte state au încă formularul în vigoare, iar cei care călătoresc în străinătate trebuie să verifice condiţiile.

Potrivit actului normativ, „toate datele cu caracter personal colectate de Sistemul informatic integrat Formular digital de intrare în România, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au fost şterse conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021, cu modificările şi completările ulterioare, se stochează pentru o perioadă de 6 luni de la momentul colectării, în vederea utilizării acestora în activitatea de soluţionare a petiţiilor şi în instanţele de judecată”.

Decizia de abrogare a actului normativ care instituia PLF, a fost luată „având în vedere încetarea stării de alertă instituite pe teritoriul României şi, respectiv, încetarea aplicabilităţii măsurilor adoptate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, aplicabile persoanelor care intră pe teritoriul României, referitoare la identificarea contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, precum şi măsurile referitoare la carantinarea persoanelor” şi „având în vedere că obligaţia de a completa Formularul digital de intrare în România, cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României sau în maximum 24 de ore de la intrarea în ţară, nu mai este oportună ca urmare a încetării stării de alertă instituite pe teritoriul României”.

„A fost aprobată OUG care abrogă OUG 129/ 2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Practic, Guvernul, prin abrogarea acestei OUG, ţinând cont de încetarea stării de alertă (…) a eliminat obligativitatea completării PLF cu cel mult 72de ore înainte de intrarea în ţară sau cu maxim 24 de ore după intrarea în ţară”, a anunţat, vineri, la finalul şedinţei de GUvern, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit acestuia, PLF nu va mai fi obligatoriu pe teritoriul naţional, dar sunt încă state care au menţinut această măsură.

Cei care călătoresc către alte state vor trebui să verifice dacă statele în care călătorsc cer în continuare un astfel de formular.

Inapoi