Evenimente

Dirijorul David Miller și violoncelistul Radu Croitoru – artiști invitați în concertul săptămânii la Filarmonica Brașov

2.5K

Joi, 17 decembrie, 2020,de la ora 19.00, Filarmonica Brașov va invită să urmăriți LIVE Concertul Simfonic în care Orchestra Simfonică îl va avea la pupitrul pe dirijorul David Miller (Israel/Germania), aflat la prima colaborare cu artiștii brașoveni, iar invitat este cunoscutul violoncelist Radu Croitoru (Republica Moldova), artist din al Filarmonicii Brașov, cunoscut publicului și din proiectul național VlogONcello.

În program: D. Popper – Rapsodia ungară pentru violoncel și orchestră op. 68, P. I. Ceaikoski – Nocturna pentru violoncel și orchestră op. 19 nr. 4, J. Sibelius – Vals trist op. 44 nr. 1, W. A. Mozart – Uvertura la opera „Don Giovanni” si W. A. Mozart – Simfonia nr. 41 în Do major KV 551 „Jupiter”.

Povestea lui RADU CROITORU cu muzica a început din copilărie. Avea pian acasă și un mod de a-și petrece timpul liber era jocul cu clapele la pian. Prima experiență era pe la finele anului școlar în clasa întâi când a apărut la televizor filmul Titanic și, entuziasmat, s-a dus la pian să reproducă bine cunoscuta melodie de Céline Dion, fără să știe note. “De fapt, n-a fost foarte complicat, deoarece am folosit doar clapele negre ale pianului, însă pentru părinți, a fost un semn că trebuie să fac școală muzicală și în câteva zile deja eram elev la Liceul Ciprian Porumbescu.”

Cu un parcurs muzical plăcut, plin de trăiri frumoase, tristeți și bucurii, călătorii și concerte prin lume, alături de prieteni, oameni buni și mari personalități, parcurs care parcă durează de o viață, Radu este astăzi implicat în multe activități.
Implicat în viața culturală din România, dar și în Moldova, este prezent mai peste tot, dedicându-și timpul acestei pasiuni. Cântă în festivaluri, dă concerte și nu vrea să piardă contactul cu țara lui natală.
S-a mutat la Brașov, după o viață culturală intensă la București.
În prezent este angajat la Brașov, cântă la Filarmonică și, spune artistul “e o perioadă calmă în viața mea.”

DAVID MILLER
David Miller s-a născut în Tel-Aviv, Israel. Și-a început studiile muzicale la vârsta de 5 ani când a început să cânte la violoncel. După ce și-a terminat studiile la școala de artă Thelma-Yellin, David Miller a fost acceptat la școala de muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universităţii din Tel-Aviv, unde a studiat dirijat cu maestrul Vag Papian și violoncel cu profesorul Hillel Zori.

După ce și-a terminat studiile la Universitatea din Tel-Aviv, în 2012, David Miller a studiat dirijatul cu maestrul Lior Shambadal (directorul general muzical al Berliner-Symphoniker) și cu maestrul Dan Ettinger în Germania și în Israel, în paralel fiind solist violoncelist și dirijor la Orchestra Simfonică Ashdod, Berlin Sinfonietta, Orchestra Sinfonica di Lecce și la alte câteva orchestre din Israel și Italia.

David Miller dirijează în mod regulat Orchestra Simfonică Ashdod.

În 2013, David a fost dirijor asistent la Festivalul Richard Wagner din Augsburg-Bavaria care activează de 200 de ani. De asemenea, în 2016 a fost dirijor asistent al maestrului Francesco Cilluffo pentru o producţie – Madama Butterfly – regizată de Gadi Schechter la Opera Israeliană.

În 2017 a fost dirijor asistent al maestrului Ishai Shteckler pentru Madama Butterfly la Opera israeliană și în 2018 al maestrului Nikolas Nägele la Opera din Tenerife într-o producție „Italianca în Alger”, regizată de Giorgia Guerra.

În februarie 2020 a debutat în România – dirijând la Opera Națională București (ONB) ca dirijor invitat pentru producția „Madama Butterfly” și în octombrie 2020 a fost invitat să dirijeze Filarmonica de Stat Sibiu.

David Miller este angajat la Orchestra Simfonică Ashdod ca violoncelist și ca dirijor invitat la Opera israeliană din Tel-Aviv.

Inapoi