Institutul de Cercetare – Dezvoltare din cadrul Universității Transilvania Brașov a organizat și anul acesta Noaptea Cercetătorilor, eveniment ce reunește elitele studențești alături de profesori. Sunt sclipitori, pasionați și dedicați, inventivi și disciplinați. Ei sunt viitorul țării. Sute de curioși au venit să vadă invențiile și prototipurile, cei mai fascinați fiid copiii.
Mașinile sunt realizate de studenți. Este o veche tradiție, grupul de lucru a împlinit anul acesta 10 ani de la înființare și prezintă toate modelele din 2009 până în prezent.
Cătălin are 22 de ani și este student la Facultatea de Inginerie Mecanică, secția Autovehicule Rutiere. Este pasionat de mic de mașini pentru că și rudele sale se ocupau de ele. Îi plăcea să pună mâna să șurubărească, iar când îi reușea ceva avea o mare satisfacție. Spune că mașinile sunt proiectate și concepute de ei, de la zero. Este încântat că a participat și la competiții între marile univeristăți europene precum competiția de la Silverstone în Anglia sau cea din Spania.
Motoarele folosite sunt de motociclete mai vechi, adaptate și modificate.
Horia are 24 de ani, a terminat Construcții Aerospațiale și va și student în cadrul programului de masă Ingineria Fabricației Inovative. A avut momente frumoase împreună cu echipa, dar și momente de lucru sub presiune și de stres, atunci când trebuie să iei decizia potrivită contra cronomentru și când știi că echipa întreagă se bazează pe tine.
Sunt mândri că pot reprezenta România. Este vorba despre investiția în tineri, iar rezultatul nu este în monoposturi ci în acești tineri inovativi. Echipa lor a oferit nume în Formula 1. Rezultatele an de an au crescut, lumea este competitivă. Spre exemplu, Germania are 89 de echipe și România are 3 sau 4 echipe, asta pentru a se observa diferența de abordare a dezvoltării tânărului în universități. Produsul universității românești este tânărul complex. Acest efort extracuricular formează caractere.
Katy este una din cele 3 fete din echipă. De mică s-a jucat cu mașinile, nu cu păpușile. Ea este specialist pe sistemele de frânare în cadrul echipei. Pentru ea totul înseamnă mai mult decât o echipă, se înțelege super bine cu băieții. Este în echipă de 2 ani și anul acesta a fost în competițiile din Anglia și Spania. A fost obositor, dar a meritat. Katy are 22 de ani și este studentă în anul 4 la AR.
Trecem printre standurile de la Noaptea Cercetătorilor și ne oprim la roboți. Roboțeii urmăresc un anumit traseu delimitat de o bandă neagră. Senzor, motoraș, microcontroler.
Daniel Voinea, sudent doctorand, ne prezintă robotul umanoid, Nao, realizat în Franța, este foarte utilizat în terapii pentru copii cu spectru autist. Se poate comunica cu acest roboțel, copii pot pune întrebări. Până acum a fost folosit în teze de doctorat, iar una dintre teze a fost comunicarea între roboți.
Ionuț Pascariu, studentul care a realizat un avion radiocomandat, prototip, realizat cu o imprimre 3D. Pasionat de aeromodele, când a ajuns la facultate și-a dezvoltat și pus în practică visul. Este posibil ca în viitorul apropiat și avioanele să se deplaseze cu energie solară. Tot el ne prezintă și drona care se alimentează cu energie de la un panou solar.
Cristian Leonard a creat un sistem de monitorizare a curenților. Ideea de bază a acestui sistem este că folosește curenții magnetici, nu curentul electric, costurile sunt mai mici, precizia și rapiditatea obținerii informațiilor este mult mai mare. Este un prototip și ar avea un succes mare dacă ar fi dezvoltat la scară largă.
Noaptea Cercetătorilor – Universitatea Transilvania Brașov