Stiri

Fărșangul, mâine, la Ormeniș. Iată ce momente vor avea loc!

1.3K

Fărșangul, obicei vechi de sute de ani, va avea loc mâine la Ormeniș. Spectacolul începe la ora 10.00, iar caravana tinerilor costumați va străbate întreaga localitate.

Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare din Ţara Bârsei, un ceremonial de primăvară ce precede intrarea în Postul Paştelui.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măşti animaliere (lup, urs), dar sunt reprezentate şi personaje din viaţa reală precum: mire, mireasă, doctor sau preot.

La pregătiri participă şi fetele din sat, care-i ajută pe feciori la confecţionarea măştilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) şi a carului alegoric care conduce alaiul pe uliţele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurăţenie, infertilitate, întuneric şi chiar anotimpul rece asimilat morţii temporare a naturii. Sătenii adunaţi la porţile caselor cinstesc alaiul cu gogoşi, sume de bani, pălincă şi ouă nefierte.

În 22 februarie, Fărșangul va avea loc și la Apața, iar peste două săptămâni, la Prejmer, va avea loc și Caravana clatitelor.

Inapoi