Stiri

Întâlnire de suflet cu Ana Blandiana

367

Sala de lectura a Bibliotecii Judetene din Brasov a devenit neincapatoare marti, 20 septembrie 2022 atat pentru liceeni cat si pentru publicul larg care s-au strans in numar mare, curiosi si emotionati de faptul ca poeta Ana Blandiana este prezenta in orasul de la poalele Tampei. Evenimentul s-a dovedit un real succes, dovedindu-se ca a fost oportuna si extrem de asteptata intalnirea aceasta de suflet cu poeta.
La orele 13, Ana Blandiana a imbratisat elevii de liceu veniti din 4 institutii de invatamant liceal din Brasov – Unirea, Mesota, Saguna si Aprily Lajos.
Iar la orele 18, peste 100 de persoane au asistat la lansarea editiei de buzunar a „Compilatiei de poezie si proza pentru romani si maghiari” organizata de Academia Byblos.
Dialogul starnit de istoricul literar János Reisinger a pus pe ganduri auditoriul si l-a determinat sa constientizeze importanta unei asemenea autoare de poezie si proza de nivel european, integrand-o in „Sufletul de azi al Europei”.
Aceasta a inceput sa scrie la finele anilor ’50. Numele ei era deja cunoscut in anii ’60 in Europa.
Compilatia de selectiuni din scrierile Autoarei sub titlul „Convertibilitatea suferintei” a fost extrem de ravnita atat in limba romana cat si editia in limba maghiara, iar oamenii au dat navala sa obtina si autografele aferente, girul personalizat al autoarei.
Indragita autoare a primit felicitari, flori si ovatii, fiind de bun augur si aniversarea celor 80 de ani.
Sub auspiciile ofertante ale cadrului pus la dispozitie de directorul Bibliotecii Judetene Brasov- Daniel Nazare, evenimentul a fost unul interactiv, prilejuind si adresarea de intrebari prolificei autoare.
Marturisirea unei cititoare ca poezia Anei Blandiana ii trezeste stari pline de emotie vindecatoare a dezvaluit de fapt publicului si rostul tamaduitor al scrierilor sale.
Ana Blandiana este un exemplu de depasire a suferintei prin arta sa. Volumul „Variatiuni pe o tema data” a salvat-o dupa moartea sotului, iesind din depresie, fiind propriul vindecator, strabatand emotii puternice de bucurie cand versurile se insirau spontan si iluminator.
Conform crezului sau, in masura in care te tulbura, poezia te inalta la maretia de Om. Rostul poeziei este de a te face sa accepti misterul si sa te incapatanezi sa il exprimi desi e inexprimabil.
In 2019 i s-a conferit premiul „Cununa de aur”, acordat si lui Nichita Stanescu, in aceeasi catedrala bizantina de la Strunga, de o frumusete uluitoare. De aici, a pornit probabil si speranta poetei de a se putea candva recita versuri in biserici. Pentru ca, in aceasta societate profund materialista, e nevoie de aceasta apropiere de divinitate, de inca ceva…
Ana Blandiana a dat dovada de o prolificitate iesita din comun in domeniul scrisului, publicand peste 700 de poezii, fiind remarcabila si in proza eseistica.
Autoarea a observat felul straniu prin care s-a apropiat de opera ei istoricul literar János Reisinger, profund, in acelasi timp, sesizand ca nu conteaza forma sau limba, ci interesul pentru spiritualitatea versurilor. Primeaza misterul religios in sensul esentei. A spune putin pentru a sugera mai mult, pana la a nu mai spune nimic, ca sa sugerezi totul. Poezia Anei Blandiana e mareata pentru ca surprinde esenta lucrurilor foarte concis. Lumea se opreste astfel un pic din propria rostogolire, ragaz numai bun de „ars poetica”.

Inapoi