Stiri

Liceenii și studenții brașoveni au șansa de a-și face prieteni japonezi în Musashino

347

 

– Până în 18 februarie, cei interesanți se pot înscrie în programul derulat de cele două municipalități –

Primăria Brașov a lansat a doua rundă a programului de schimb de experiență între tinerii brașoveni și japonezi, în cadrul „Acordului privitor la relațiile cetățenești dintre Municipiul Musashino și Municipiul Brașov“, semnat de primarii celor două municipalități. 

În acest an este programată o sesiune de întâlniri online între elevii de liceu și studenți din cele două orașe, care le oferă participanților ocazia să discute despre asemănările și diferențele dintre acestea și să lege relații de prietenie.

Întâlnirea va avea loc pe 16 martie, în intervalul orar 9:00 – 12:00 (ora României).

Temele de discuție propuse vor fi viața de elev/student, anime-uri, manga, modalități de petrecere a timpului liber, elemente specifice ale culturilor celor două țări, gastronomie, muzică, sport, dar și alte subiecte. 

La întâlniri vor participa câte 12 tineri, elevi de liceu și studenți, din fiecare oraș, împărțiți în două grupuri formate din 12 participanți, câte 6 tineri de fiecare parte. 

Fiecare întâlnire va avea loc prin intermediul platformei Zoom și va fi mijlocită de un interpret (traducător), cunoscător al limbilor română și japoneză. În acest interval, o oră va fi alocată comunicării directe (fără interpret), în limba engleză. 

Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie completând formularul online disponibil la adresa https://forms.gle/Ju38WmDKJrJWPArdA sau prin scanarea codului QR: 

Data limită de înscriere este 18 februarie 2024.

Participanții care se înscriu în program vor primi un e-mail în care li se va comunica dacă au fost sau nu selectați, până în data de 26 februarie 2024.

Seriozitatea și punctualitatea sunt apreciate, iar prin înscrierea în program doritorii își asumă că vor fi disponibili în data de 16 martie 2024 și vor participa la întreaga sesiune de discuții pe platforma Zoom. La finalul întâlnirii, vor fi rugați să completeze un formular care să ajute organizatorii să îmbunătățească acest tip de schimburi de experiență cu tinerii din străinătate.

Mai multe informații pot fi obținute scriind pe adresa de e-mail: protocol@brasovcity.ro.

Reamintim că primarii Reiko Matsushita și Allen Coliban au semnat în aprilie 2022, în cadrul unei ceremonii on-line, „Acordul privitor la relațiile cetățenești dintre Municipiul Musashino și Municipiul Brașov“. Acordul se bazează pe relația de prietenie construită de cele două municipii încă din 1992, când, la inițiativa d-nului Daisuke Soga, pe atunci dirijor al Orchestrei Filarmonice ”Gheorghe Dima” din Braşov și locuitor al orașului Musashino, orchestra brașoveană a fost invitată în Japonia și a susținut cu succes un concert la care au participat aproximativ 4000 de cetățeni din 4 orașe, inclusiv Musashino. Relațiile au continuat: pe lângă susținerea de cursuri de limbă japoneză în Braşov și invitarea anuală a elevilor în Musashino, orașul japonez a funcționat ca oraș gazdă al României cu prilejul Jocurilor Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020.

Potrivit Acordului, cele două municipalități vor realiza în comun, pe bază de reciprocitate, trimiterea, respectiv primirea de delegații de câte aproximativ 10 persoane, formate din rezidenți, din rândurile copiilor şi tinerilor, costurile fiind suportate de cele două municipalități. În contextul situației pandemice incerte și a războiului din Ucraina, cele două părți au stabilit ca primele schimburi din acest parteneriat să se desfășoare online. Prima întâlnire a fost organizată în luna august 2022, pe durata a patru zile. 28 de tineri din Brașov s-au înscris completând formularul, dintre aceștia fiind selectați 12 participanți, dintre care 10 elevi de liceu. Din partea japoneză au luat parte 7 tineri, dintre care 4 au fost studenți.

Anul acesta partenerii japonezi se bazează în primul rând pe participarea unui grup de studenți la nai, formați la Universitatea Seikei din Musashino. Tinerii japonezi au fost atrași de acest instrument în urma interacțiunii cu delegația română care a fost găzduită cu prilejul Jocurilor Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020.

Inapoi