Stiri

Prinţul Harry exclude o eventuală revenire în rândul familiei regale: „Ar fi de nesuportat”

373

Prinţul Harry spune, în ultimul său interviu televizat acordat pentru a-şi promova cartea autobiografică „Spare”, că „nu poate ieşi niciodată” din familia regală, dar nu crede că va fi vreodată posibil ca el şi ducesa de Sussex să se întoarcă în Marea Britanie ca membri activi ai familiei regale, relatează „The Guardian”.

Întrebat la emisiunea „Good Morning America” de la ABC dacă ar putea reveni în sânul familiei regale, el a spus că nu crede că „va fi vreodată posibil” şi a continuat să o arate cu degetul pe Camilla, regina consoartă, acuzând că a fost „sacrificat pe altarul ei personal de PR”.

„Nu pot ieşi niciodată (din familia regală – n.r.) şi sunt incredibil de conştient de poziţia mea. Sunt incredibil de recunoscător pentru viaţa pe care am avut-o şi pe care continui să o trăiesc. Dar nu există nicio variantă în care să pot ieşi vreodată din asta”, a punctat Harry.

Într-un interviu separat la CBS, Harry fusese întrebat, având în vedere criticile aduse familiei regale, de ce nu renunţă la titlurile de duce şi ducesă de Sussex. Răspunsul a fost: „Ce diferenţă ar face asta?”.

„Chiar dacă există un acord sau un aranjament între mine şi familia mea, există acea a treia parte care va face tot ce poate pentru a se asigura că nu este posibil”, a declarat el gazdei de la ABC, Michael Strahan, lăsând să se înţeleagă că se referă la presă şi la birourile de presă regale concurente. „Nu că ne-ar împiedica să ne întoarcem, dar ar face ca acest lucru să fie de nesuportat”, a spus Harry.

 

Ducele de Sussex a insistat că bunica sa, defuncta regină Elisabeta, nu a fost supărată de faptul că a vrut să se retragă din funcţia de membru al familiei regale în activitate. „Ea ştia ce se întâmpla. Ea ştia cât de greu era. Nu ştiu dacă ea era în măsură să schimbe lucrurile”, a spus prinţul Harry. „Nu mi-a spus niciodată că a fost supărată. Cred că era tristă că se ajunsese în acel punct”, a adăugat el.

El a recunoscut că răposata sa mamă ar fi avut probabil inima frântă din cauza rupturii care s-a creat între el şi fratele său William, Prinţul de Wales. „Cred că ar fi fost tristă… Cred că i s-ar fi frânt inima”, a spus prinţul Harry.

Ducele de Sussex a atacat în mai multe interviuri ceea ce el a susţinut că ar fi fost încercările Camilei de a-şi „reabilita” imaginea, după ce a fost prezentat-o ca fiind „a treia persoană” în căsnicia părinţilor săi. Dar el i-a spus jurnalistului de la ABC că a şi simpatizat cu ea, mărturisind că nu a fost o „mamă vitregă rea”.

Gazda Michael Strahan a citit un fragment din cartea lui Harry în care o critică pe Camilla: „Poate părea amuzant, dar chiar am vrut ca Camilla să fie fericită. Poate că ar fi fost mai puţin periculoasă dacă ar fi fost fericită”. Într-un alt fragment, prinţul Harry spune: „Am sentimente complexe în legătură cu un părinte vitreg despre care cred că m-a sacrificat recent pe altarul ei personal de PR”.

Întrebat ce a făcut în privinţa Camillei, Harry a răspuns: „Am o imensă compasiune pentru ea, să ştiţi. Fiind a treia persoană în căsnicia părinţilor mei, şi ea avea o reputaţie sau o imagine de reabilitat. Indiferent de conversaţiile care au avut loc, de înţelegerile sau de târgurile făcute la început, ea a fost lăsată să creadă că aceasta ar fi cea mai bună cale de a face acest lucru”.

El a mărturisit că nu a mai vorbit de „mult timp” cu regina consoartă, dar că au atunci când s-au întâlnit au avut o relaţie cordială. „Ea este mama mea vitregă. Nu o privesc ca pe o mamă vitregă rea. Văd pe cineva care s-a căsătorit în această instituţie şi care a făcut tot ce a putut pentru a-şi îmbunătăţi reputaţia şi imaginea, de dragul ei”, a explicat Harry.

Într-un interviu anterior cu Anderson Cooper difuzat la CBS, Harry spusese că dorinţa Camillei de a lega relaţii cu presa britanică o face „periculoasă” şi că vor exista „cadavre lăsate pe stradă din această cauză”.

El a mai declarat pentru ABC că a fost „uimit” că finanţarea publică a securităţii pentru el şi familia sa a fost retrasă după ce a părăsit Marea Britanie.

Într-un alt interviu acordat duminică postului ITV, Harry a negat că el şi Meghan ar fi numit rasist un membru neidentificat al familiei regale, după ce acesta a întrebat ce culoare a pielii ar putea avea fiul lor Archie. El consideră că a fost vorba de „prejudecăţi inconştiente”, dar nu de rasism. În ceea ce priveşte rasismul, el a declarat pentru ABC că familia regală ar trebui să se modernizeze, scăpând de „prejudecăţile inconştiente” care pot „trece la rasism”.

„The Guardian” notează că mai mulţi telespectatori au urmărit serialul „Happy Valley” de pe BBC One decât au urmărit interviul cu Harry de la ITV, potrivit cifrelor la zi.Interviul a atras o audienţă medie de 4,1 milioane de telespectatori, în timp ce „Happy Valley”, care a început în acelaşi timp, a avut o audienţă medie de 5,3 milioane de telespectatori.

Inapoi