Stiri

Scăpăm de aglomerația de pe strada 13 Decembrie?

463

Valoarea finanțării acordate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“ este de 43 de milioane de lei. Este prima finanțare obținută de Brașov prin acest program guvernamental

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a făcut publică lista obiectivelor de investiții finanțate de minister prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny” pentru încă 6 județe, printre care și Brașovul. Obiectivul de investiții din municipiul Brașov pentru care Guvernul alocă fonduri prin acest program este ,,Modernizare străzi – strada Narciselor, Brașov, Jud. Brașov”, valoarea finanțării de la bugetul de stat fiind de 43 de milioane de lei.

,,Vineri am primit de la Ministerul Dezvoltării o veste bună pentru brașoveni: proiectul nostru de modernizare a străzii Narciselor a primit finanțare prin programul de investiții «Anghel Saligny». Amenajarea acestei artere de circulație la 4 benzi și conectarea ei cu comuna Sânpetru, printr-un pasaj subteran, va asigura dezvoltarea zonei din spatele RATBV și o mai bună conexiune cu această comună, ceea ce ar descongestiona traficul de pe str. 13 Decembrie. Valoarea alocată prin acest program este de 43 de milioane de lei. Diferența până la valoarea de 115 milioane de lei, ce include și exproprierile, va trebui să o acoperim noi și comuna Sânpetru, conform parteneriatului aprobat anul trecut, în noiembrie. Este un proiect important pentru dezvoltarea orașului în zona de est, dar și pentru locuitorii din cartierul Tractorul, care, în fiecare zi, se confruntă cu traficul dinspre Sânpetru spre oraș sau invers. În perioada următoare vom pregăti documentația pentru licitația în vederea proiectării și realizării lucrărilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Investiția pentru modernizarea străzii Narciselor face parte din planul de dezvoltare al municipiului Brașov și din cel al comunei Sânpetru, scopul fiind asigurarea continuității transporturilor, fluidizarea circulației pentru toate tipurile de vehicule, reducerea poluării urbane și creșterea eficienței activităților economice din zona cuprinsă între str. Hărmanului – ocolitoare – str. 13 Decembrie.

roiectul își propune realizarea următoarelor obiective:

  • modernizarea și asfaltarea străzii prin execuția unei îmbrăcăminți rutiere moderne pe întreaga lungime a traseului de aprox. 2830 m;
  • lărgirea la 4 benzi de circulație a carosabilului;
  • asigurarea de trotuare suficient de late care să permită circulația pietonilor și a cicliștilor;
  • construcția unui pasaj subteran care să traverseze varianta de ocolire Brașov, astfel încât să se realizeze din nou continuitatea străzii  Narciselor.

Lungimea totală a traseului proiectat al străzii Narciselor este de cca 2828 m. Lățimea proiectată a străzii Narciselor este de 20 m și cuprinde:

  • două sensuri de circulație (2 x 7m) a câte două benzi de circulație fiecare. Între cele două sensuri de circulație nu vor exista separatoare de sens;
  • zonă verde – La marginea carosabilului, pe ambele părți, se va realiza un spațiu peisagistic de tip zonă verde cu lățimea de 1.0 m, cu gazon, arbuști, copaci cu trunchi subțire. Acest spațiu va servi și pentru instalarea indicatoarelor de circulație și instalarea stâlpilor pentru iluminatul stradal. Zona verde va servi și ca spațiu de protecție a pietonilor/cicliștilor de pe trotuarul adiacent;
  • trotuare – Dincolo de zona verde, la marginea platformei drumului, vor fi trotuare cu lățimea de 2.0 m de fiecare parte a străzii.

În vederea restabilirii legăturii dintre Brașov și Sânpetru pe această stradă, proiectul propune traversarea ocolitoarei Brașov pe dedesubt, prin intermediul unui pasaj subteran cu  lungimea de 101.30 m.

Investiția se desfășoară parțial (1,43 km) pe teritoriul administrativ al Municipiului Brașov, parțial pe teritoriul administrativ al Comunei Sânpetru (1,4 km).

Strada care face obiectul lucrărilor de modernizare propuse este amplasată în partea de NE a municipiului Brașov, iar prelungirea acesteia se află pe teritoriul administrativ al comunei Sânpetru. Din punct de vedere funcțional, Strada Narciselor este în prezent o stradă urbană de categoria III, cu o bandă de circulație pe sens, care face legătura între DN11 și DJ103 și traversează o zonă parțial locuită. Traseul de cca. 2.830 m al străzii cuprinde o porțiune asfaltată, cu lățimea variabilă cuprinsă între 5,75 m și 6,50 mm, și o porțiune neasfaltată, cu lățime mai redusă, variind între 4,80 m și 6,80 m.

Inapoi