Stiri

Semnal de Alarmă în Asistența Medicală din Brașov

979

Organizațiile reprezentative ale medicilor de familie și celor din ambulatoriile de specialitate (AMFBV, PMFBV, CMRBV) din județul Brașov atrag atenția asupra problemelor semnificative din asistența medicală primară și ambulatoriile de specialitate. Acestea sunt generate de propunerile din ordinul pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023.

– Valorile punctelor propuse pentru medicina de familie în cuantum de 7,7 RON plata per capita și 6.2 RON pentru plata per servicii reprezintă o scădere cu 35% și, respectiv, 22%.
– Procentul alocat asistenței medicale primare din bugetul sănătății este de 5,9%, sub minimul necesar de 10% pentru dezvoltarea asistenței primare.
– Valorile punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 RON reprezintă o scădere cu 27%.

Aceste ajustări apar într-un context de creștere a bugetului sănătății cu 15%, fără a exista o explicație coerentă pentru necesitatea sau oportunitatea lor. Scăderea finanțării în asistența primară și ambulatoriile de specialitate, asociată cu creșterea fiscalității, afectează grav accesul pacienților la servicii, blocând investițiile și îmbunătățirile necesare. Concentrarea excesivă pe serviciile spitalicești nu va aduce o îmbunătățire a sănătății populației, ci va accentua criza existentă.

Reprezentanții celor două segmente de asistență medicală consideră inacceptabilă această propunere de finanțare și solicită revenirea la valorile punctelor contractate anterior. Întâlnirea pentru stabilirea unui plan de acțiuni de protest va avea loc la sediul Colegiului Medicilor din Brașov, Str. Piața Sfatului 27, la ora 13:00, pe data de 16.01.2024, urmată de o conferință de presă. #AsistențăMedicală #Protest #Brașov #SănătatePublică

Inapoi