Stiri

Prima misiune de căutare-salvare cu drone, realizata la noi în țară, cu procesarea imaginilor capturate aerian în cadrul Centrului Național de analiza date Salvamont-Vodafone.

1.4K

Acțiune a salvamontistilor din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj de căutare a unei persoane dispărute în zona dealurilor din nordul municipiului Târgu Jiu. Se folosește în premiera căutarea cu programul de căutarea automata iar datele sunt transmise la Centrul national de analiza date Salvamont -Vodafone. Salvamontiștii au ridicat trei drone în aer , cu doua se face căutare vizuala , inclusiv termala și cu o drona se face mapare și captare de fotograme care se analizează în centru. Căutarea este atipica , întrucât persoana căutată are probleme psihice și se ascunde de familie, de echipele de căutare și șansele de a fi observat vizual din aer sunt mici. Un alt salvamontist efectuează o căutare cu o motocicleta de teren , iar în zona participa la căutări forte terestre sub coordonarea politiei.

Este prima misiune de căutare-salvare cu drone, realizata la noi în țară, cu procesarea imaginilor capturate aerian în cadrul Centrului Național de analiza date Salvamont-Vodafone. Misiunile au fost realizate de către specialiști din cadrul Salvamont Gorj și au fost procesate în cadrul centrului inclusiv cu specialiști din cadrul Vodafone. Programul folosit , bazat pe inalta tehnologie si inteligenta artificiala , permite analiza a sute de fotograme în câteva minute și oferă salvatorilor informații importante pentru acțiunea de căutare.
Chiar dacă persoana nu a fost gasita , căutările cu drona au oferit certitudinea echipelor de cercetare în ce zone nu se afla cel cautat. Cazul de azi a fost un caz atipic, în care s-a cautat, nu o persoana rătăcită ci o persoana cu probleme psihice care a fugit si se ascundea de familie și politie.
Centrul national de analiza a datelor Salvamont Vodafone a fost inaugurat vineri 8 aprilie la Târgu Jiu , este operat de specialiști din cadrul Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Gorj și este unic în Europa prin acoperirea nationala pe care o asigura în analiza de fotograme.
Programul a fost implementat de Salvamont și Vodafone România în colaborare cu Consiliul Județean Gorj și Serviciul Salvamont Gorj.

sursa – Facebook Salvamont Gorj

Inapoi