Stiri

Localnicii trăiesc lângă munți de gunoaie la Vâlcele, jud Covasna

Un munte de gunoaie te întâmpină la intrare în satul Araci, care aparține de comuna Vâlcele din județul Covasna.

O imagine dezolantă, grămezi întregi de plastic și hârtie, aruncate pe un teren chiar la intrarea în sat. Localnicii, deși știu al cui este terenul și afacerea, evită să vorbească. Ridică din umeri, nu știu, nu văd… Par resemnați.

Stăm de vorbă cu câțiva dintre aceștia, care locuiesc în imediata apropiere a locului în care sunt depozitate deșeurile. Spun că nu este normal să existe acolo, existând un risc de infecție și poluare. Deși mormanele de deșeuri sunt aici de mai bine de 2 ani, vecinii nu au făcut plângeri, nici sesizări și spun că primarul ar trebui să se ocupe de problemă.

La primărie stăm de vorbă cu primarul Kovacs Laszlo. Aflăm de la acesta că terenul pe care sunt depozitate deșeurile menajere aparține unui fost deputat PMP, actualmente liber profesionist, pe nume Goga Octavian. Și afacerea a fost tot a acestuia, demarată în 2017, când a primit toate avizele de la primărie pentru colectare deșeuri hârtie și plastic. S-a dorit a fi o afacere, însă reciclarea nu a mai făcut-o nimeni.

Anul trecut presa locală a scris despre depozitarea neconformă și primăria l-a somat pe agentul economic să intre în legalitate și totodată s-au făcut sesizări la Garda de Mediu Covasna.

La acest moment primarul spune că au primit o înștiințare de la actualul administrator al firmei (între timp firma fost preluată de un apropiat al fostului deputat Octavian Goga), prin care făcea dovada că a semnat o înțelegere cu o firmă care se obligă până la finele lunii martie să preia stocul de deșeuri în vederea prelucrării acestora. În tot acest timp, oamenii trăiesc printre gunoaie.

Inapoi