Stiri

Rafila, Ministrul PSD al sănătății, refuză construirea de spitale noi în Brașov

252

Situația construirii noului Spital Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov din fonduri PNRR arată dezinteresul PSD și al ministrului Rafila pentru sănătate și servicii medicale, atât de importante pentru români. Dezastrul din sănătate, marca Rafila, îi lasă pe români fără condiții civilizate de tratament. Meschinăria lui Rafila îi afectează pe brașoveni, în particular.

În prezent, spitalele de boli infecțioase și pneumo din Brașov, aflate în grija Consiliului Județean, funcționează în spații vechi, improprii actului medical. Dată fiind situația acestor spitale și lipsa totală de investiții în unități spitalicești noi, Primăria Brașov a depus pentru finanțare, prin PNRR, proiectul unui nou Spital Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Brașov.

Povestea lipsei de preocupare a PSD pentru sănătatea brașovenilor

În urmă cu un an de zile, pe 30 martie 2023, proiectul noului spital a fost aprobat de Ministerul Sănătății pe poziția 7 din 27 (la egalitate de puncte cu pozițiile 4-6), pentru finanțare.

La nici 4 luni distanță, același minister, prin vocea unui secretar de stat, anunța eliminarea unor investiții de la finanțarea prin PNRR. Pe această listă se regăsea și noul Spital Clinic de Pneumologie și Boli Infecțioase Brașov. Nu au existat explicații credibile, doar niște motive fără legătură cu realitatea. La acel moment, municipalitatea brașoveană chiar demarase procedurile de licitație pentru proiect tehnic și execuție.

Acesta este momentul în care Alexandru Rafila s-a ales cu o plângere la Parchetul European. 

Pentru a-și acoperi propria incapacitate, guvernul PSD-PNL, prin vocea aceluiași Rafila, anunță că toate spitalele vor fi totuși construite, inclusiv cele eliminate de la finanțare. Soluția salvatoare era un împrumut Banca Europeană de Investiții (BEI), adică împrumuturi cu dobânzi în loc de bani gratis, europeni. Până la finalul lui 2023 ar fi urmat să fie semnate toate contractele cu BEI pentru construirea inclusiv a noului spital din Brașov.

În octombrie 2023, Comisia Europeană constată lipsa vreunei justificări sau criteriu de selecție pentru liste celor 6 spitale propuse spre eliminare de la finanțarea PNRR. Dovada este modul în care este retransmisă în octombrie 2023 Componenta 12 Sănătate în care nu mai apare nici o listă de spitale de eliminat, Comisia Europeană cerându-i practic Guvernului și lui Rafila să demareze investițiile, astfel încât în final, în 2026, cel puțin 19 spitale să fie finalizate. Acest lucru este evident de altfel și în varianta aprobată a PNRR modificat (noiembrie 2023).

Rafila este din nou surd la nevoile brașovenilor în privința construirii de noi spitale. La mai bine de 6 luni de când Comisia Europeană i-a cerut să repună spitalul nostru, al brașovenilor pe lista celor de finanțat, la mai bine de 8 luni de când zicea că îl finanțează din împrumuturi, realitatea arată că nu îi pasă. Mai mult, acum, pe final de campanie electorală, minte cu o seninătate debordantă, încercând să dea vina pe orice altceva decât pe propria-i incapacitate și pe dezinteresul pe care îl demonstrează în fiecare apariție publică. Până la urmă, este membru PSD, partidul care a are o experiență de ani de zile în promisiuni deșarte privind sistemul de sănătate din România”, declară Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.

Dezinteresul guvernului PSD, și al lui Rafila în mod direct, față de infrastructura spitalicească din Brașov este cu atât mai gravă, cu cât pe masa Ministerului Sănătății stă de mai bine de 2 ani un alt proiect important pentru brașoveni. Municipalitatea locală brașoveană a depus la minister un proiect pentru un Spital Regional. Din păcate, și cu ocazia acestui proiect, Rafila își demonstrează dezinteresul față de nevoia acută a brașovenilor de unități spitalicești noi, adaptate epocii pe care o trăim.

Detalii complete despre dezinteresul lui Alexandru Rafila pentru un domeniu de care ar trebui să fie responsabil sunt disponibile la:

https://colibanprimar.ro/blog/brasovenii-n-au-dreptul-la-un-nou-spital-considera-ministrul-psd-rafila/

Inapoi