Evenimente

Analiza Intervențiilor Montane din 2023

237

În decursul anului 2023, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 653 de cazuri, implicând 653 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau care au necesitat evacuare din mediul montan. Dintre acestea, 269 de persoane accidentate au fost predate echipajelor SAJ/ SMURD, iar 5 au fost preluate de echipajele aeromedicale, în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare de specialitate.
Cu o incidență de 1,8 cazuri pe zi, anul 2023 aduce o ușoară creștere față de cel precedent, când vorbeam de o medie de 1,7 cazuri, dintr-un total de 589, însumând 615 persoane implicate.

Ca și în anii precedenți, cea mai mare pondere a numărului de intervenții a fost în perioada practicării sporturilor de iarnă, când domeniul schiabil din Poiana Brașov și Masivul Postăvaru a fost deschis. Totodată, anul 2023 a fost unul al extremelor în ceea ce privește cele două sezoane de iarnă cuprinse. Dacă sezonul 2022-2023 a avut cel mai târziu început din istorie, pornind abia pe 28 ianuarie, sezonul 2023-2024 a avut unul dintre cele mai timpurii debuturi din ultimii ani, respectiv 30 noiembrie.
În perioada practicării sporturilor de iarnă aferentă anului 2023, în sezonul 2022-2023 s-au inregistrat 380 de cazuri, care au însumat un număr de 388 de persoane, iar în sezonul actual 70 de cazuri, totalizând 78 de persoane pentru care s-a intervenit. Din totalul persoanelor implicate în aceste evenimente, 14% adică 64, nu au avut un echipament adecvat practicării activităților montane, iar februarie a rămas, în continuare, luna cu cele mai multe intervenții din an și anume 273.
Ca și până acum, principalele greșeli pe care le-au făcut cei implicați în evenimentele petrecute pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă au fost reprezentate de alegerea incorectă a nivelului de dificultate a pârtiei, reglajul necorespunzător al echipamentului, viteza prea mare raportată la condițiile meteo, de trafic și starea pârtiei.

Dacă pe întregul an numărul intervențiilor a rămas relativ constant față de anii precedenți, diferența provenind, în principal, din numărul de zile în care domeniul schiabil a fost deschis, la nivelul sezonului cald există o creștere accentuată a numărului de cazuri.
Astfel, în 2023 s-au înregistrat 187 de persoane care au avut nevoie de ajutor, cu 36% mai multe decât în anul precedent, când vorbeam de 120. Dintre cele 187 de persoane, 46 s-au accidentat pe traseele amenajate pentru biciclete.
Din punct de vedere al ponderii persoanelor echipate inadecvat, pe perioada de vară s-a înregistrat un procent mai mare decât în sezonul de iarnă, acesta fiind de 36%.

În ceea ce privește sezonul cald, greșelile care au dus la accidentările suferite de turiștii amatori de drumeții au fost lipsa unui echipament adecvat, în special a unor încălțări dedicate, precum și urcarea și coborârea pe pârtiile de schi, în detrimentul traseelor marcate.

 

🚨 608 cazuri, implicând 653 persoane salvate.
Incidență de 1,8 cazuri pe zi.
🚑 269 cazuri predate echipajelor SAJ/SMURD.
🚁 5 persoane predate echipajelor aeromedicale.

Sursa – Serviciul Public Local Salvamont Brașov

Inapoi