Stiri

Scandal cu steaguri în Zagon

1.1K

Prin sentința Tribunalului București, pronunțat miercuri, primarul comunei Zagon, județul Covasna este obligat să îndepărteze de pe fațada primăriei steagul comunei, precum și steagurile din incinta primăriei – cu excepția steagurilor României și a Uniunii Europene. Cel care a înaintat procesul, este Dan Tănasa, liderul Asociației Civice pentru Demnitate în Europa. Sentința nu este definitivă, în termen legal va înainta un recurs – ne-a spus edilul comunei, dl. Kis Iosif.

Acum aproximativ un an, Dan Tanasă a somat primarul, ca acesta să îndepărteze steagurile comunei, a Ungariei și cel secuiesc, de pe clădirea primăriei și din incinta acestuia. Prin răspunsul său a pus în vedere, că la intrarea principală în primărie se află doar două steaguri naționale, conform legii. Steagul comunei se află deasupra unei intrări secundare, iar în sala de cununii și ședințe nu eset arborat nici-un drapel, cele despre care vorbește Dan Tănasa se află puse într-un colț al sălii, de unde sunt scoase doar pentru anumite evenimente.

După acesta reclamantul sa adresat Tribunalului Covasna, dar aicea sa considerat că cazul nu intră în competența lor, astfel s-a adresat Tribunalului București.

Din anul 2000, de când este primar, niciodată nu s-a arborat pe primărie steagul maghiar sau cel secuiesc. Acum s-au legat și de drapelul comunei, care de fapt este stema oficială a localității, reprezentată pe un fundal alb. Dacă nici măcar în primărie nu se pot ține steaguri, fără să fie arborate, ce să facem cu ele? Să le ducem acasă? – se întreabă primarul. Totul este lucrarea unor persoane, care vor să învrăjbească diferitele naționalițăți din Zagon. În comună 51 la sută dintre localnici sunt de etnie română, nici o dată nu au fost diferențe între români și maghiari. Au multe familii mixte, chiar și el însuși are în familia mare etnici români. Nu vor nimic, decât să trăiască în liniște și înțelegere, să fie lăsați în pace, să nu fie deranjați de indivizi, al căror singur scop este de a însămânța vrajba în comună – a concluzionat Kis Iosif.

Bokor Gábor

Inapoi